miercuri, 31 mai 2017

Decodare radio

     In urma deconectarii bateriei de pe masina,cel mai adesea,unitatea audio a acesteia va cere sa-i  introduceti codul de securitate.Codul de securitate reprezinta o metoda de protectie impotriva furtului .Acesta se afla pe CarPas-ul masinii sau in manualul de intretinere si nu reprezinta nici un impediment major.Problema apare in momentul in care masina este SH , se doreste inlocuirea unitatii datorita defectarii,sau in urma intreruperii alimentarii si trebuie sa introducem acest cod si dar nu  il avem la dispozitie.
   In functie de marca si modelul casetofonului,cdplayerului sau navigatiei ,modul in care se determina acest cod PIN este diferit.Pentru modelele mai vechi ,codul PIN se poate detrmina pe baza serialului (serial nomber).Pentru aceasta exista diverse programe care pot genera codul,dar recomand in special CARPROG care are o puternica baze de date si inglobeaza majoritatea acestor programe.
  Generatia urmatoare de casetofoane are codul stocat intr-o memorie si nu mai poate fi determinat pe baza serialului ci prin accesarea directa a acesteia (citirea memoriei).
Acest lucru il putem face tot cu ajutorul programatorului si necesita cunostinte de electronica.Cateva modele sunt Alpha,Beta,Gamma,CDR500,NCDR,foarte des intalnite.la ceste modele continutul memoriei poate fi citit si pe K-line cu ajutorul unor interfete speciale ,dedicate acestui scop.Lider pt aceste interfete este firma poloneza Martech.Pretul unei asemenea interfete este prohibitiv pentru DIY,adresandu-se in special profesionistilor.
    Urmatorul pas tehnologic il reprezinta dispunerea codului in procesoare sau in FIS ,suprimindu-se memoria usor de citit.Aici sunt modelele RCD200,RCD300,Symphony,RNS,etc.Cei care pot da codul dupa serial la aceste modele au acces la baza de date a producatorului auto si le revand ,deoarece accesul nu este gratuit .
    Ultimele modele de navigatii si head-unituri nu mai necesita acest cod PIN deoarece ele sunt recunoscute automat de reteaua CAN a masinii pe baza VIN-ului.Acest VIN se programeaza automat la prima punere a contactului si nu mai poate fi sters ,respectivul head-unit nemaiputand fi utilizat pe alta masina.
  O baza de date destul de cuprinzatoare este AICI unde puteti gasi majoritatea modelelor si deviceul care trebuie citit pt determinarea PINului.
     Va pot ajuta cu codul acolo unde este posibil dupa serial.Puneti serialul intr-un coment si va raspund in timp util sper!

3 comentarii:

Anonim spunea...

pentru NCDR cum se procedeaza?

constantin-razvan spunea...

Buna seara, am dvd navi denso pe un ford c max cu numarul 3S7I-18B988-AB, ma puteti ajuta cu codul pin? Multumesc anticipat.

Dan Costea spunea...

I-mi pare rau , nu se poate dupa serial .