Am vorbit in articolul precedent de sistemul antifurt al masinii.In unele cazuri acest sistem poate crea multe neplaceri,imobilizand masina in momentul in care proprietarul doreste sa o foloseasca.Din diverse ratiuni (cost,lipsa pieselor pt reparatie ,etc) se poate recurge la anularea acestui sistem.Reamintesc ,din precedentul articol ,faptul ca in momentul in care imobilizatorul masinii face check-inul transponderului si constata validitatea acestuia,emite un cod (o trama) care deblocheaza calculatorul masinii si permite pornirea acesteia.
Codul de deblocare emis este specific fiecarui imobilizator.El este invatat de catre ECU la prima punere a contactului sau prin programare.Putem vorbi asadar de o imperechere intre imobilizator si ECU.
Revenind la subiect,immo off inseamna a permite deblocarea ECU si pornirea masinii fara autentificare (chiar lipsa transponderului sau a unui imobilizator defect).Principial acest lucru se poate realiza in doua modalitati:
-immo off soft;
-immo off cu emulator;
Alegerea uneia dintre metode se face conform specificatiilor fiecarui ECU in parte.De asemenea fiecare metoda are avantajea si dezavantaje.Immo off soft nu necesita materiale suplimentare,dar sunt necesare cunostinte ample de programare.In unele cazuri aceasta metoda implica folosirea unor programe ca Winols sau Checksum corector .In alte cazuri genereaza erori pe care cei neavizati le pot interpreta gresit.As exemplifica aici cazul calculatorului DCU3R de la Renault care echipeaza motoarele F8Q (Laguna,Megane,Kangoo sau Dacia papuc).In momentul in care executam immo off ,epromul trebuie sa-l scriem cu WP (write protect).Fiind protejat la scriere,pompa nu mai poate scrie limitele de minim si maxim,iar in acest caz, in diagnoza gasim eroarea ,,panne de eprom ECU" care este interpretata ca fiind defect ECU de multe ori.
A doua metoda necesita achizitionarea unui emulator al carui pret trebuie sa-l adaugam la valoarea lucrarii.In imaginile alaturate va prezint cateva tipuri de emulatoare.Aceasta metoda presupune doua etape:
- stergem din ECU codul de immo invatat, il virginizam (il aducem in stadiul in care a iesit din fabrica);
- a doua etapa presupune montarea emulatorului si invatarea noului cod de immo.
Foarte important in momentul in care achizitionam un emulator este sa avem la dispozitie documentatia necesara acestuia.Acest lucru este cu atat mai important daca achizitionam un emulator asa-zis universal la care trebuie selectat programul pe care trebuie sa-l execute pentru calculatorul pe care il avem.
Pentru virginizare este necesar un programator pentru a accesa deviceul in care stocheaza codul.In unele cazuri acest cod este stocat intr-un eprom virtual creat in flash,deci vom avea nevoie de programatorul de aici.
Fara a crede ca am epuizat acest subiect astept comentariile dvs si ofer cu mare placere cosultanta celor care doresc sa faca in regim DIY aceasta lucrare.
O zi exceptionala va doresc!
3 comentarii:
Buna ziua am un ecu safir 2 cu 35pin.
Care este procedura de anulare a imobilizatorului. Am luat un tms si un tl866II, momentan am incercat cu tms am reusit sa il fac ca dupa alimentare sa ramana becul de pe imobilizator stins.
Cand e anulat imobilizatorul? Cand ramane becul aprins sau cand ramane stins?
becul poate ramine in oricare dintre cele doua stari.dar sa fie stabil in starea respectiva.incercati pe masina.
Buna ziua, am mai vorbit cu dv despre un ecu safir 2, am reusit sa anulez imobilizatorul cu emulatorul, acum as vrea sa invat ce se modifica in eprom cand anularea se face pe aceasta cale.
Am programatorul tl866ii plus, winols de unde as putea sa il descarc?
Trimiteți un comentariu